Shinrin Yoku - Skogsbad


Shinrin Yoku kom till under 80-talet i Japan när den psykiska ohälsan sköt i höjden. Och genom att ordinera vistelse i särskilda Shinrin Yoku skogar fick forskarna mätbara resultat på hur naturen påverkar oss människor positivt. Blodtrycket gick ner och den allmänna känslan av att må bättre bekräftades av deltagarna.  Bland annat så visade studier att skogsbad kan bidra till:

  • Sänkt puls och blodtryck
  • Sänkblodsockernivå
  • Reducera stress
  • Lindra oro och depression
  • Öka energinivån vid utmattning


I en del av guideningarna har jag teman utefter jordens  4 element. Jord, luft, eld och vatten. Ett extra uppskattad är elden. Då samlas vi runt en läger eld. Vi gör olika mindfulness övningar och Sensing rörelser. Vi känner av värmen från lågorna i elden. Och efter det avslutar vi med att kanske tilllaga något som man har med sig över den öppna elden. Tex det samiska brödet Gahkku.  Så enkelt att förbereda hemma och sen steka i en gjutjärnspanna.  


Jag anordnar skogsbad guidening för föreningar, grupper, företag mm. Om ni önskar att jag kommer till er, istället för Fjällnora gör jag det naturligtvis mot en extra kostnad. 


Några ord om Shinrin Yoku - Skogsbad


"Med fokus på nuet lotsar Pia, med vana fötter och lugn stämma, oss igenom en lugn och varsam promenad upp på höjden över sjön Ramsen, med inslag av yoga och meditation längst vägen. Hon uppmärksammar oss på ljud, synintryck, dofter och känslor och det går förvånansvärt fort att komma ner i varv. Dessutom överraskar det hur skönt och avkopplande det är att verkligen få koppla bort vardagens stress för en stund. Rekommenderas varmt!"

                                                                                                                                                                                                               Malin


"Jag har haft förmånen att ta del av Skogsbad med Pia under hösten 2021, tre tillfällen med tre olika teman. Har alltid njutit av naturen men aldrig riktigt stannat upp. Denna meditativa närvaro i skogen var helt fantastisk! Såg helt plötsligt naturen på ett annat sätt med ett lugn som överraskade mig. Såg färgerna på löven, kände dess struktur och kunde andas in dess dofter. Sedan ljuden, de små ljuden som överraskade mig. Den ljuvliga känslan att känna den lugna andningen i samklang med den totala harmonin. Såg våga prova, jag ger detta mina varmaste rekommendationer!"

                                                                                                                                                                                                            Helena